Vrijheid & Vooruitgang, 175 jaar liberale partij in Belgïe

Wist u dat de Liberale Partij van België de eerste is van het land en één van de oudste van Europa? Wist u dat een liberaal de huidige tekst van de Brabançonne schreef? Dat het een liberaal was die voor ons land mee het Verdrag van Versailles onderhandelde? Dat het een liberaal was die Churchill inspireerde om de ‘V’ als overwinningsteken te gebruiken? Dat het de liberalen waren die als eersten een vrouwelijke partijvoorzitter hadden? Dat de eerste Belgische voorzitter van de Europese Commissie een liberaal was?

Op meerdere momenten loopt de geschiedenis van de Liberale Partij samen met die van België. De liberalen, die mee de onafhankelijkheid van het land realiseerden, oefenden een grote invloed uit op de ontwikkeling van de natie en hebben haar op weg gezet richting economische welvaart.

Dit boek brengt de geschiedenis van de partij tot leven, net zoals de verhalen van de mannen en vrouwen die vrijheid en vooruitgang hebben gerealiseerd. Dit uitte zich in een strijd voor meer stemrecht, zelfbeschikking en tegen de invloed van de kerk in het onderwijs.

Er was en is ook de strijd van het liberalisme tegen fascisme en extremisme. We hebben het in dit boek ook over de totstandkoming van de sociale zekerheid en de rol van het liberalisme hierin. Ten slotte bespreken we het engagement van liberalen in het buitenlands beleid en de Europese instellingen.

Dit boek bevat vele unieke foto’s, affiches, karikaturen, anekdotes en citaten die getuigen van het politiek en maatschappelijk engagement van de Liberale Partij. Benelux-premiers Alexander De Croo, Mark Rutte en Xavier Bettel verzorgen het voorwoord samen met Europees president Charles Michel. Partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez en Egbert Lachaert besluiten het boek met een brief gericht aan de jeugd.

Onder redactie van Corentin de Salle (Centre Jean Gol, Mouvement Réformateur) en Jimmy Koppen (Studiedienst Open Vld) en met bijdragen van Franstalige en Vlaamse historici Joseph Tordoir, Marc d’Hoore, Christophe Cordier, Thomas Vanwing, Dweezil Vandekerckhove, Mathieu Vanhaelewyn en politicoog Jean François Furnémont.

%d blogueurs aiment cette page :